3. SPORT
INFRASTRUCTUUR

LEES VERDER

Vlaanderen investeert in meer en kwaliteitsvolle sportinfrastructuur

Centers of excellence met een sterk bovenlokale identiteit

Onze centra worden steeds meer ‘centers of excellence’, met een focus op een sterk bovenlokale identiteit met aandacht voor opleiding, breedtesport (met overnachting), topsport­trainings­faciliteiten en faciliteiten voor nichesporten. Om dit te bereiken werden er ook in 2022 heel wat investeringen gedaan of gepland.

State-of-the-art skatepark in Hofstade 

State-of-the-art skatepark in Hofstade

Eind mei 2022 onthulden we onze plannen voor het nieuwe skatepark dat we bouwen in een voormalig zwembad op het domein van Sport Vlaanderen Hofstade.

In de nieuwe indoorskate-infrastructuur zullen zowel recreatieve skaters als wedstrijdskaters optimaal van hun sport kunnen genieten. Het volwaardige wedstrijdgedeelte maakt deze indoorinfrastructuur uniek in Vlaanderen, en het maakt het voor onze beste skaters mogelijk om aansluiting te vinden bij de wereldtop. Niet toevallig is het design van het skatepark van de hand van California Skateparks, een wereldspeler die vele parken bouwt, waaronder het olympisch skatepark in Tokio. Het plan is om in 2023 de deuren te openen.

Velodroom Heusden-Zolder

Velodroom Heusden-Zolder; 15.000 m² sportinfrastructuur 

Vlaams minister van Sport Ben Weyts sloeg op 18 juni 2022 officieel de symbolische eerste nagel in de wielerpiste.

De aanleg van de wielerpiste, het hart van het nieuwe wielercomplex in Heusden-Zolder, ging midden 2022 van start, en neemt zo’n 11 maanden in beslag. Het complex zal bestaan uit meer dan 15.000m² sportinfrastructuur, waaronder een overdekte wielerpiste met een middenplein met vier sportunits, een topgymnastiekhal, een volledig FIA gekeurd medisch centrum, een fitness, een horecazaak en commerciële ruimtes. Het project kost ongeveer 23 miljoen euro en de opening is voorzien voor 2023. Naast de structurele partners Sport Vlaanderen, de gemeente Heusden-Zolder, vzw Terlaemen en vzw Cycling Friends investeren ook LSM (Limburg Sterk Merk), de Nationale Loterij, Vlaamse Wielerschool, de Koninklijke Belgische Wielerbond en Cycling Vlaanderen in dit project.

Eerste toegankelijkheids­label is voor Brasschaat

Eerste toegankelijkheids­label is voor Brasschaat 

Vlaanderen investeert in toegankelijker sportinfrastructuur voor een breed publiek. Daarom lanceerden we het ‘Kwaliteitslabel toegankelijke sportinfrastructuur’, waarmee we samen met Inter een nieuwe standaard in Europa zetten.

Via beloning met het nieuwe label en via ondersteuning met het bijbehorende ontwerpinstrument willen we ontwerpers, opdrachtgevers, overheden en uitbaters stimuleren om de toegankelijkheid van hun sportinfrastructuur te optimaliseren, zodat iedereen die wil er kan komen sporten, werken of supporteren. Het allereerste kwaliteitslabel werd overhandigd aan Sport Vlaanderen Brasschaat, een state-of-the-art-G-sportcentrum waar elke sporter welkom is.

Multi­watersport­­complex in Hofstade

Multi­water­sport­complex in Hofstade 

We stelden samen met de gemeenten Zemst en Boortmeerbeek een haalbaarheidsstudie voor over een nieuw multiwatersportcomplex in Hofstade. Er komt een 50m bad voor topsportzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo, uniek voor Vlaams-Brabant. Daarnaast komt er een golfsurfbad en uitgebreide kabelskibanen. De studie bevat ook een ruimtelijke analyse op vlak van ecologie, recreatie en erfgoed.

Masterplan Willebroek 

Masterplan Willebroek 

Sport Vlaanderen en de gemeente Willebroek lanceerden midden 2022 samen een oproep via de Vlaams Bouwmeester aan geïnteresseerden voor de opmaak van een masterplan voor Sport Vlaanderen Willebroek. Het unieke centrum, met een wereldwijd gerenommeerde watersportbaan, zal op basis van het masterplan verder uitgebouwd worden als een watersportcentrum van wereldklasse. Het scenario met een gemeentelijk zwembad op het domein zal daarbij ook worden onderzocht.

Publieke opening Sky Park in Genk 

Publieke opening Sky Park in Genk 

In juni 2022 openden Vlaams minister van Sport Ben Weyts en Sport Vlaanderen het Sky Park in Genk. Dat bestaat uit een dry slope met airbag voor snowboarders en een hoogtechnisch MTB-parcours.

De dry slope met airbag in Genk ging in 2021 al open voor de topsporters die er onafhankelijk van de aanwezigheid van sneeuw volop konden trainen. Dankzij deze dry slope konden onze topsnowboarders zich optimaal voorbereiden op de Olympische Winterspelen in Peking in 2022. Naast onze topsnowboarders verwelkomen we op de dry slope nu ook graag de geoefende snowboarders die zonder sneeuw hun sprongen willen blijven trainen. Op de grote jump met een hoogte van 34 meter, een lengte van 62 meter, een hellingsgraad van 30° en een verstelbare ‘kicker’ (afsprong), kunnen teams uit binnen- en buitenland elke ‘Big Air jump’ in de wereld nabootsen. De kleine jump is 20 meter hoog: die stelt Sport Vlaanderen open voor iedereen die wat snowboardervaring heeft in de sneeuw. MTB’ers met hoge stuurvaardigheid en veel durf zijn dan weer welkom op de ‘north shore’-afdaling.


Nieuw watersport­complex in Nieuwpoort 

Nieuw water­sport­complex in Nieuwpoort 

Elk jaar komen meer dan 5000 watersporters op de waterplas terecht.

Van oudsher leert zeilend en surfend Vlaanderen de kneepjes van het vak in Nieuwpoort. Het rustige Spaarbekken is ideaal om de sporten te leren, de Havengeul en de volle zee om ze tot in de perfectie onder de knie te krijgen. Vanaf 2022 kan dat in de allerbeste omstandigheden: met een nieuwe loods en watersporthuis krijgen de watersporters het beste comfort (sanitair en catering), materiaal, opleidingen en trainingen. Deze nieuwe infrastructuur maakt het ons mogelijk om de watersport naar een hoger niveau te tillen en nieuwe doelgroepen te bereiken. Daarbij is grote aandacht voor alle watersporten en hun beoefenaars: zeilen, surfen, suppen, raften, kajakken, foilen en wingsurfen. Bijzondere aandacht wordt ook besteed aan het toegankelijk maken van watersport voor de G-sporter.

Meer en kwaliteitsvolle sportinfrastructuur

Met Sportspurt investeert Vlaanderen fors in sportinfrastructuur. Mede dankzij die extra investeringsimpulsen krijgen geïnteresseerde sportaanbieders, zoals lokale besturen, clubs, de private sector en verenigingen, de mogelijkheid om in een groepsaankoop voor sportinfrastructuur te stappen.

In 2021 bundelden we zo al 30 groepsaankopen op de Sportspurtpagina van onze website. In 2022 kwamen daar nog enkele bij, zoals calisthenics, en helemaal op het einde van het jaar ook atletiekpistes. Voor de aanleg of de renovatie van atletiekpistes kan je bovenop de voordelen van de groepsaankoop tot wel 60% gesubsidieerd krijgen. Andere groepsaankopen die nog gepland zijn, zijn onder meer freerunning, skateparken en digitale scoreborden.

Samen investeren in later

Elke aankoop van sportinfrastructuur die past binnen thema’s als energie, klimaat, sportieve publieke ruimte en ongebonden sport, komt in aanmerking voor groepsaankopen. In jaren waarin een energiecrisis nooit veraf is, zijn de energiegerelateerde groepsaankopen nog meer dan anders interessant. Denk aan de aankoop van led-verlichting of de uitvoering van een energiescan. Ook energetische ingrepen bij de renovatie of nieuwbouw van bovenlokale sportinfrastructuur worden ondersteund via het decreet bovenlokale sportinfrastructuur en topsportinfrastructuur.


Geïnteresseerde kopers kunnen zo samen bij de winnende leverancier(s) een bestelling plaatsen en een fikse korting krijgen op hun aankoopfactuur. Bovendien bespaar je met een groepsaankoop tijd en administratieve last.


Kwaliteitsvolle buitensportinfrastructuur in je eigen buurt is echt goud waard. Ze zetten, van jong tot oud, iedereen aan tot sporten. Via groepsaankopen is het voor lokale besturen en sportclubs makkelijker én goedkoper om te investeren in kwaliteitsvolle buitensportinfrastructuur.


Naast de investeringen in de eigen centra kende Vlaams minister van Sport Ben Weyts op 15 juli 2022 bijna 6 miljoen euro toe aan 17 bovenlokale sportinfrastructuurprojecten, en op 16 december 2022 12,5 miljoen euro toe aan 21 bovenlokale sportinfrastructuurprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Met deze investeringen zetten we de inhaalbeweging verder om kwaliteitsvolle en comfortabele sportinfrastructuur dichtbij huis te realiseren.