5. Ambitieus naar de Olympische en Paralympische Spelen

© foto: Belga - Emma Plasschaert

Vlaanderen trekt met gezonde ambities naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Topsporters bereiden zich er al lange tijd op voor, en Sport Vlaanderen ondersteunt hen waar dat mogelijk is: met een onkostenvergoeding of topsportcontract, met coaches, (para-)medische begeleiding en met een specifiek programma. 


We verwachten dat de Vlaamse en Belgische delegatie op de Olympische Spelen in Parijs groter dan ooit zal zijn, maar wie er juist zal aantreden, weten we pas helemaal op het einde van de rit. De meeste kwalificatieplaatsen in een bepaalde discipline zijn immers quotaplaatsen per land. Pas aan het eind wordt beslist wie die plekjes effectief zal innemen.  


Extra topsportbudget

Vlaanderen trok in 2023 het budget voor topsport met 2 miljoen extra op naar 30 miljoen euro per jaar. Dat is ruim 30 procent meer dan bij het begin van de regeerperiode, toen het nog om 23 miljoen euro per jaar ging. Dankzij deze extra middelen kan Vlaanderen de topsportfederaties beter ondersteunen in hun werking richting Parijs en kunnen we samen meer inzetten op detectie en ontwikkeling van jong topsporttalent.

Lees meer

© foto: Belga - Oshin Derieuw

2024 in met 93 topsportcontracten

Sport Vlaanderen kijkt altijd naar de individuele noden van elke sporter om te bepalen wat hij of zij nodig heeft om te presteren op het eerstvolgende EK, WK of Olympische Spelen. 


De ondersteuning van de prestatieprogramma's is bijgevolg maatwerk voor elke sporter of team. Dat is een behoorlijk pakket: verblijfs- en verplaatsingskosten voor trainingen en stages in binnen- en buitenland en de omkadering van de sporter: coaches, kine, (para-)medische staf. Elke ondersteuning is maatwerk.   


Aanvullend op de ondersteuning van de programmakosten kan een topsporter ook individuele ondersteuning krijgen. Wie kan aantonen potentieel een top 8-plaats te kunnen behalen op Wereldkampioenschappen (in olympische disciplines) of Olympische Spelen komt in aanmerking voor individuele ondersteuning van Sport Vlaanderen. Sporters die actief zijn in lucratievere circuits moeten het zonder contract stellen: topsporters die financieel autonoom zijn, hebben immers geen nood meer aan een contract om te kunnen focussen op topsport. Voor beloftevolle jongeren in een ontwikkelingsprogramma betekent dat dat ze een maandelijkse onkostenvergoeding krijgen om de combinatie topsport en studie te maken, of een deeltijds tewerkstellingscontract voor wie niet studeert. Ook voor elitesporters in een prestatieprogramma kan de contractuele ondersteuning voltijds zijn of in de vorm van een topsportstudentencontract, voor wie nog studeert. 


We gaan het jaar 2024 in met de teller op 93 topsportcontracten (bekijk de lijst van onze huidige topsporters). Dat zijn er meer dan ooit, hoewel de lat om een topsportcontract binnen te halen inmiddels hoger ligt dan vroeger. Vlaanderen slaagt er steeds beter in om topsporttalent op te sporen en te ontwikkelen. We scoorden nooit beter dan in 2023 op de olympische en paralympische topsportindex en kunnen dan ook met vertrouwen vooruitblikken op de Spelen van Parijs. 

Lees meer

Vlaamse Sportjuwelen

Op 14 december reikten we in Brussel de Vlaamse Sportjuwelen 2023 uit. Sinds 2021 doen we dat in vier categorieën. Lotte Kopecky mocht dit jaar het Vlaamse Sportjuweel voor Beste Topsportprestatie in ontvangst nemen. De Beste Topsportcoach dit jaar is Rachid Méziane (Belgian Cats) en DoCoLab is de Beste Topsportversterker van 2023. FriS vzw mag zich het Warmste Sportinitiatief 2023 noemen. 


Lotte Kopecky eindigde voor de Belgian Cats en Matthias Casse en ze volgt op de erelijst Remco Evenepoel op.  

De Vlaamse Sportjuwelen, de sportprijzen van de Vlaamse overheid, kan je maar eenmaal in je carrière winnen en onderscheiden zich door hun unieke categorieën. Zo wordt naast de absolute topsportprestaties (de 'Beste Topsportprestatie 2023') ook de minder zichtbare, maar zo belangrijke omkadering bekroond (de ‘Beste Topsportcoach 2023’ en de ‘Beste Topsportversterker 2023’), én de maatschappelijke kracht van sport gevierd (het ‘Warmste Sportinitiatief 2023’). 

Lees meer

We halen topevenementen naar Vlaanderen: EK Volley, WK Breaking,…

> In de zomer en het najaar van 2023 vonden maar liefst vijf internationale topevenementen in Vlaanderen plaats, zo kon je op eigen bodem voor je favoriete sporthelden supporteren. 


> In juli vond het EK vrouwenvoetbal U19 plaats in ons land, met een finale in Leuven.  


> Van 15 augustus tot 3 september kon je de Yellow Tigers aanmoedigen in Gent en Brussel tijdens het EK Volleybal. 


> Tussen 22 en 24 september kon je in Leuven de spectaculaire kunsten van onze B-Boys en -Girls bewonderen tijdens het WK Breaking op het Ladeuzeplein. 


> Op 1 oktober konden de wielerfans het allereerste EK Gravel beleven, in en rond Oud-Heverlee (Leuven). 


> In het Antwerpse Sportpaleis en in de Lotto Arena kon je van 30 september tot 8 oktober supporteren voor onze toppers op het WK Gym. 

Lancering VIP2024

Samen met de Vlaamse minister van Sport, een delegatie Vlaamse topsporters en een honderdtal lagereschoolkinderen, gaven we in september het startschot voor de campagne VIP2024 ‘Vlamingen in Parijs’ (VIP). In 2024 trekt Vlaanderen met een hele delegatie topsporters naar Parijs om onze medailleambities waar te maken. De topsporters die straks schitteren op de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 – onze ‘Vlamingen in Parijs’ – willen alle Vlaamse scholen, sportclubs en lokale besturen op sleeptouw nemen door ze uit te dagen voor sportieve prestaties. Wie de uitdagingen voltooit, maakt kans om zelf naar Parijs te gaan.

Lees meer

SportKompas onderdeel van de olympische uitdagingen

Scholen kunnen in het olympische jaar 2024 de titel van VIP2024-school bemachtigen. Daarvoor moeten ze drie opdrachten tot een goed einde brengen, en een daarvan is het SportKompas. SportKompas helpt kinderen van 8 tot 10 jaar om een sport te kiezen die bij hen past. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen ontdekken kinderen uit het derde en vierde leerjaar zelf welke sporten ze graag doen en waar ze aanleg voor hebben. Dat zijn eenvoudige parameters die goed voorspellen of kinderen een sport lang zullen volhouden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om meteen de juiste sport te vinden. Door SportKompas te organiseren helpen we hen bij deze zoektocht en aan heel wat toekomstig sportplezier.

­­­Naar de hoofdstukken

2. Een recordjaar voor trainers

3. Een veilige sportomgeving

4. Onderzoek & innovatie

© foto: Belga - Yellow Tigers