5. Ambitieus naar de Olympische en Paralympische Spelen
© foto: Belga - Emma Plasschaert
Vlaanderen trekt met gezonde ambities naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Topsporters bereiden zich er al lange tijd op voor, en Sport Vlaanderen ondersteunt hen waar dat mogelijk is: met een onkostenvergoeding of topsportcontract, met coaches, (para-)medische begeleiding en met een specifiek programma.
We verwachten dat de Vlaamse en Belgische delegatie op de Olympische Spelen in Parijs groter dan ooit zal zijn, maar wie er juist zal aantreden, weten we pas helemaal op het einde van de rit. De meeste kwalificatieplaatsen in een bepaalde discipline zijn immers quotaplaatsen per land. Pas aan het eind wordt beslist wie die plekjes effectief zal innemen.
Extra topsportbudget
Vlaanderen trok in 2023 het budget voor topsport met 2 miljoen extra op naar 30 miljoen euro per jaar. Dat is ruim 30 procent meer dan bij het begin van de regeerperiode, toen het nog om 23 miljoen euro per jaar ging. Dankzij deze extra middelen kan Vlaanderen de topsportfederaties beter ondersteunen in hun werking richting Parijs en kunnen we samen meer inzetten op detectie en ontwikkeling van jong topsporttalent.
Lees meer
Extra topsportbudget
De extra investering komt er op het moment dat de Vlaamse topsportindex op een historisch hoog niveau staat: deze zomer doorbraken we voor het eerst de kaap van 1000 punten. Vlaanderen maakt in zijn topsportbeleid duidelijke keuzes en investeert fors. Dat werpt vruchten af: uit alle cijfers blijkt dat Vlaanderen de motor is achter vele topsportsuccessen in dit land. Vlaanderen heeft ook steeds meer jonge talenten die voldoen aan de instapcriteria voor topsportondersteuning en steeds meer teams die als geheel ondersteuning krijgen, zoals de aflossingsploegen in atletiek en shorttrack.
De topsportpiramide groeit niet alleen bovenaan de top, maar ook onderaan in de breedte. Dat alles betekent wel meer kosten voor coaches, (para)medische omkadering, deelnames aan internationale stages en wedstrijden. Zo betaalt Vlaanderen dit jaar al
€ 21 miljoen voor de ondersteuning van de topsportprogramma’s van de federaties op middellange (ontwikkelingsprogramma’s richting L.A.) en korte termijn (prestatieprogramma’s richting Parijs). De extra investering in topsport komt niet toevallig in de laatste rechte lijn naar de Olympische Zomerspelen in Parijs en op het moment dat Vlaanderen historisch hoog scoort op de topsportindex. Iedereen voelt aan dat dit het moment is om potentieel succes te bestendigen en toekomstige kansen te vergroten.
Vlaanderen mikt met investeringen in topsport ook op de doorsnee-Vlaming die vanuit zijn zetel geniet van prachtige prestaties op grote toernooien. Want zien sporten, doet sporten. Onze toptalenten nemen iedereen op sleeptouw en stimuleren veel supporters om ook zelf in beweging te komen.
© foto: Belga - Oshin Derieuw
2024 in met 93 topsportcontracten
Sport Vlaanderen kijkt altijd naar de individuele noden van elke sporter om te bepalen wat hij of zij nodig heeft om te presteren op het eerstvolgende EK, WK of Olympische Spelen.
De ondersteuning van de prestatieprogramma's is bijgevolg maatwerk voor elke sporter of team. Dat is een behoorlijk pakket: verblijfs- en verplaatsingskosten voor trainingen en stages in binnen- en buitenland en de omkadering van de sporter: coaches, kine, (para-)medische staf. Elke ondersteuning is maatwerk.
Aanvullend op de ondersteuning van de programmakosten kan een topsporter ook individuele ondersteuning krijgen. Wie kan aantonen potentieel een top 8-plaats te kunnen behalen op Wereldkampioenschappen (in olympische disciplines) of Olympische Spelen komt in aanmerking voor individuele ondersteuning van Sport Vlaanderen. Sporters die actief zijn in lucratievere circuits moeten het zonder contract stellen: topsporters die financieel autonoom zijn, hebben immers geen nood meer aan een contract om te kunnen focussen op topsport. Voor beloftevolle jongeren in een ontwikkelingsprogramma betekent dat dat ze een maandelijkse onkostenvergoeding krijgen om de combinatie topsport en studie te maken, of een deeltijds tewerkstellingscontract voor wie niet studeert. Ook voor elitesporters in een prestatieprogramma kan de contractuele ondersteuning voltijds zijn of in de vorm van een topsportstudentencontract, voor wie nog studeert.
We gaan het jaar 2024 in met de teller op 93 topsportcontracten (bekijk de lijst van onze huidige topsporters). Dat zijn er meer dan ooit, hoewel de lat om een topsportcontract binnen te halen inmiddels hoger ligt dan vroeger. Vlaanderen slaagt er steeds beter in om topsporttalent op te sporen en te ontwikkelen. We scoorden nooit beter dan in 2023 op de olympische en paralympische topsportindex en kunnen dan ook met vertrouwen vooruitblikken op de Spelen van Parijs.
Lees meer
2024 in met 93 topsportcontracten
Onder meer gevestigde waarden, zoals turnster Nina Derwael, zeilster Emma Plasschaert en judoka Matthias Casse hebben zo een contract. Zij krijgen een volwaardig loon, zodat zij volledig kunnen focussen op hun sport. Sport Vlaanderen evalueert de toegekende topsportcontracten elk jaar met het oog op een eventuele verlenging. Op het einde van 2023 kregen 93 sporters binnen 25 verschillende sporttakken een topsportcontract. De nieuwkomers zijn Mighty Jim (breaking), Karin Donckers (paardrijden), Thibaut Vervoort (3x3 basket), Luka Van den Keybus (gym), William De Smet (zeilen) en Timothy Herman (atletiek). Daarnaast zijn er ook contracten bij de dames in hockey én contractuele ondersteuning voor de Cats in de periode waarin ze aantreden voor de nationale basketploeg. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs draait het Vlaamse topsportbeleid dus op volle toeren.
© Ewoud Vromant
Vlaamse Sportjuwelen
Op 14 december reikten we in Brussel de Vlaamse Sportjuwelen 2023 uit. Sinds 2021 doen we dat in vier categorieën. Lotte Kopecky mocht dit jaar het Vlaamse Sportjuweel voor Beste Topsportprestatie in ontvangst nemen. De Beste Topsportcoach dit jaar is Rachid Méziane (Belgian Cats) en DoCoLab is de Beste Topsportversterker van 2023. FriS vzw mag zich het Warmste Sportinitiatief 2023 noemen.
Lotte Kopecky eindigde voor de Belgian Cats en Matthias Casse en ze volgt op de erelijst Remco Evenepoel op.
De Vlaamse Sportjuwelen, de sportprijzen van de Vlaamse overheid, kan je maar eenmaal in je carrière winnen en onderscheiden zich door hun unieke categorieën. Zo wordt naast de absolute topsportprestaties (de 'Beste Topsportprestatie 2023') ook de minder zichtbare, maar zo belangrijke omkadering bekroond (de ‘Beste Topsportcoach 2023’ en de ‘Beste Topsportversterker 2023’), én de maatschappelijke kracht van sport gevierd (het ‘Warmste Sportinitiatief 2023’).
Lees meer
Vlaamse Sportjuwelen
Lotte Kopecky wint het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie 2023. De wielrenster fietste het voorbije jaar een geweldig palmares bijeen. Op de weg werd ze wereldkampioen in Glasgow, Belgisch kampioen in de tijd- en wegrit, ze won de Ronde van Vlaanderen, en ze behaalde de groene trui en een prachtige tweede plaats in de Tour de France. Op de piste werd ze Europees kampioen in de afvallingskoers, en veroverde ze WK-pistegoud in de afvallings- en puntenkoers.
Het Vlaams Sportjuweel voor Beste Topsportcoach 2023 is voor de coach die zijn of haar topsporter(s) naar de grootste prestaties stuwde. Deze prijs is dit jaar voor Rachid Méziane, de coach die de Belgian Cats dit jaar naar een gouden medaille op het EK basketbal leidde. Méziane werd in januari 2022 aangesteld als assistent-coach van Valéry Demory. Sinds eind 2022 is hij bondscoach van de Belgian Cats. De andere genomineerden waren Carlos Prendes (Red Torpedoes, kajak) en Jorik Hendrickx (broer en coach van Loena Hendrickx). Rachid Méziane volgt Jelle Spruyt (coach van Bart Swings) op.
Het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker 2023 is voor iemand die, vaak achter de schermen, het ideale topsportklimaat mee vormgeeft. De drie kanshebbers waren DoColab van de UGent (labo, onderzoek naar doping), Inge Van Meensel (sportjournalist) en Els Snauwaert (psycholoog). DoCoLab mocht de prijs mee naar huis nemen. DoCoLab bestaat ondertussen 50 jaar en is toonaangevend in de wereld van dopingbestrijding. Zo zorgde één van hun geavanceerde opsporingsmethodieken ervoor dat de 4 x 100 meter vrouwen op de Olympische Spelen van Peking acht jaar na datum toch nog goud wonnen. Op de erelijst is DoCoLab de opvolger van sportkinesist Maarten Thysen.
Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief 2023 is voor een initiatief dat mensen in beweging zet en hen tegelijk samenbrengt, maatschappelijk vooruithelpt of hun sociale weefsel versterkt. Het winnende sportinitiatief werd FriS vzw. FriS vzw uit Sint-Pieters-Leeuw viert ondertussen zijn 20ste verjaardag en organiseert sportactiviteiten met een groot en warm hart voor kinderen en volwassenen met een beperking en andere doelgroepen. Iedereen is bij hen welkom. De andere finalisten waren KAA Gent Foundation en KV Zuun Academie.
Ook dit jaar werd een derde van de punten voor de drie topsportprijzen en de punten voor het Warmste Sportinitiatief uitgedeeld via een publieksstemming. Zo’n 25.000 sportliefhebbers lieten hun stem horen.
We halen topevenementen naar Vlaanderen: EK Volley, WK Breaking,…
> In de zomer en het najaar van 2023 vonden maar liefst vijf internationale topevenementen in Vlaanderen plaats, zo kon je op eigen bodem voor je favoriete sporthelden supporteren.
> In juli vond het EK vrouwenvoetbal U19 plaats in ons land, met een finale in Leuven.
> Van 15 augustus tot 3 september kon je de Yellow Tigers aanmoedigen in Gent en Brussel tijdens het EK Volleybal.
> Tussen 22 en 24 september kon je in Leuven de spectaculaire kunsten van onze B-Boys en -Girls bewonderen tijdens het WK Breaking op het Ladeuzeplein.
> Op 1 oktober konden de wielerfans het allereerste EK Gravel beleven, in en rond Oud-Heverlee (Leuven).
> In het Antwerpse Sportpaleis en in de Lotto Arena kon je van 30 september tot 8 oktober supporteren voor onze toppers op het WK Gym.
Lancering VIP2024
Samen met de Vlaamse minister van Sport, een delegatie Vlaamse topsporters en een honderdtal lagereschoolkinderen, gaven we in september het startschot voor de campagne VIP2024 ‘Vlamingen in Parijs’ (VIP). In 2024 trekt Vlaanderen met een hele delegatie topsporters naar Parijs om onze medailleambities waar te maken. De topsporters die straks schitteren op de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 – onze ‘Vlamingen in Parijs’ – willen alle Vlaamse scholen, sportclubs en lokale besturen op sleeptouw nemen door ze uit te dagen voor sportieve prestaties. Wie de uitdagingen voltooit, maakt kans om zelf naar Parijs te gaan.
Lees meer
Lancering VIP2024
De Olympische Spelen zijn zelden zo dicht bij huis en dat is een unieke kans. Als onze topsporters schitteren op het internationale toneel, dan kriebelt het bij massa’s Vlamingen om ook zelf (meer) te gaan sporten. De Vlaamse minister van Sport en Sport Vlaanderen willen de zomerspelen in Parijs dan ook aangrijpen om het komende jaar zoveel mogelijk Vlamingen aan het bewegen en sporten te krijgen. Daarvoor slaan ze de handen in elkaar met de Vlaamse topsporters. Zij zullen het komende jaar heel wat uitdagingen lanceren.
Dat de Spelen in 2024 zo dicht bij huis plaatsvinden, wil ook zeggen dat de vele topsporters die volgende zomer naar Frankrijk afreizen zich vaak hier in hun vertrouwde Vlaamse topsportinfrastructuur zullen voorbereiden. Dat is al zeker het geval in de centra van Sport Vlaanderen in Gent, Hofstade, Willebroek en Heusden-Zolder, en het maakt hen en de Spelen zichtbaarder dan ooit. Het zorgt er ook voor dat de Vlaamse topsporters in hun drukke planning af en toe een gaatje zullen vinden om hun eigen school, sportclub of thuisgemeente persoonlijk op te roepen om sportieve prestaties neer te zetten. Ook op televisie zullen zij en de VIP2024-campagne zichtbaar zijn, want zien sporten, doet sporten.
SportKompas onderdeel van de olympische uitdagingen
Scholen kunnen in het olympische jaar 2024 de titel van VIP2024-school bemachtigen. Daarvoor moeten ze drie opdrachten tot een goed einde brengen, en een daarvan is het SportKompas. SportKompas helpt kinderen van 8 tot 10 jaar om een sport te kiezen die bij hen past. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen ontdekken kinderen uit het derde en vierde leerjaar zelf welke sporten ze graag doen en waar ze aanleg voor hebben. Dat zijn eenvoudige parameters die goed voorspellen of kinderen een sport lang zullen volhouden. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om meteen de juiste sport te vinden. Door SportKompas te organiseren helpen we hen bij deze zoektocht en aan heel wat toekomstig sportplezier.
Naar de hoofdstukken
1. Infrastructuur trekt een spurtje
2. Een recordjaar voor trainers
3. Een veilige sportomgeving
4. Onderzoek & innovatie
6. Ook nog in 2023
7. Onze cijfers in realtime-dashboards
© foto: Belga - Yellow Tigers