3. Een veilige 
sportomgeving voor iedereen

Iedereen moet op een veilige manier kunnen sporten en bewegen. Daar maakten we in 2023 op verschillende manieren werk van, zowel binnen onze organisatie als met de sportsector.

Een masterplan voor meer inclusie in de sport

Het Beleidsnetwerk Inclusie in en door Sport (BIIND Sport) wil de kansen tot sportparticipatie van specifieke kwetsbare groepen verbeteren en meer inzetten op sport als middel om extrasportieve doelen te bereiken.

In 2023 werd het Masterplan Inclusie in en door sport afgewerkt, dit masterplan biedt het kader om voor iedereen meer mogelijkheden te creëren om te sporten en meer gelijke kansen te geven aan sportaanbieders. In het kader van de uitrol van dit masterplan startten we verschillende initiatieven op, zoals de ontwikkeling van een begrippenkader en een begeleidingstraject rond crowdfunding om sociaal-sportieve praktijken financieel robuuster te maken. We gaven ook bestaande initiatieven een plaats in dit kader, zoals het begeleidingstraject kansengroepenbeleid voor sportfederaties en het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief. 

Lees meer

Warmste Sportinitiatief

Vlaanderen telt ontelbaar vele warme sportinitiatieven die mensen in beweging zetten en hen tegelijk ook écht samenbrengen, hen maatschappelijk vooruithelpen of het sociale weefsel in de buurt versterken.

Als je de bezieler bent van zo'n warm sportinitiatief of je werkt eraan mee, dan kan je meedingen naar het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief.


In 2023 reikten we deze trofee voor de derde keer uit. Je kan je aanmelden, vervolgens zoveel mogelijk mensen aansporen om op jouw initiatief te stemmen. Een jury selecteert uit de tien inzendingen met de meeste stemmen drie warme sportinitiatieven. In een laatste stemronde via Sporza laten we het publiek de winnaar uitkiezen.

De prijs ging in 2023 naar FriS. FriS organiseert op locaties in Vlaams-Brabant en Brussel wekelijks een bereikbaar en financieel laagdrempelig sportaanbod

Uittreksel strafregister

Vanaf 1 februari 2023 moeten nieuwe medewerkers die met kinderen of jongeren werken een uittreksel uit het strafregister voorleggen aan de sportorganisatie waarvoor ze werken. Deze maatregel is een initiatief van de Vlaamse Regering binnen het Vlaams actieplan tegen seksueel geweld en geldt voor verschillende sectoren. Als organisatie krijg je op die manier een zicht op eerdere veroordelingen voor onder andere zedenfeiten. Je kunt daardoor een beter oordeel vellen of iemand geschikt is om met minderjarigen te werken. Deze verplichting vormt uiteraard slechts één schakel binnen een ruimer integriteits- en aanwervingsbeleid. Sportorganisaties ondernemen al veel actie om een gezond, ethisch en veilig sportklimaat te creëren. Met het opvragen van het uittreksel geef je een duidelijk bijkomend signaal dat je de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag ernstig neemt.

Impact op het hoofd

Weet jij hoe te reageren bij een impact op het hoofd tijdens het sporten? Het ‘Impact op het hoofd’-project, een samenwerking tussen Vechtsportplatform Vlaanderen, Centrum Ethiek in de Sport (ICES), Gezond Sporten en 18 sportfederaties, ontwikkelde met onze ondersteuning tools om je hierbij te helpen.

Vernieuwde tool ‘G-sport voor lokale besturen’

We gaven de online tool ‘G-sport voor lokale besturen’ een inhoudelijke update én stopten deze in een nieuw jasje. Zo willen we de lokale besturen (nog) beter informeren en inspireren om in te zetten op G-sport. Ook voor andere organisaties die meer te weten willen komen over G-sport is de tool uiterst relevant. Om zoveel mogelijk lokale besturen aan boord te krijgen organiseerden we ook webinars over G-sportkampen, over bovenlokale G-sportprojecten en over inclusie.

Begeleidingstraject kansengroepen voor sportfederaties

In het decreet op de sportfederaties, laatst gewijzigd in 2022, ligt een duidelijke focus op kansengroepenbeleid. Demos, dat gespecialiseerd is in het vernieuwen en verdiepen van de participatie van kansengroepen aan cultuur, jeugd en sport, begeleidt in opdracht van Sport Vlaanderen de sportfederaties bij al hun vragen over het thema ‘kansengroepen’. Meer nog, federaties konden zich sinds 2022 inschrijven voor een coaching op maat door een expert. In 2023 werd het eerste coachingstraject met de eerste negen sportfederaties afgerond en werd een tweede traject opgestart met opnieuw negen sportfederaties. In 2024 is er al een derde traject gepland.

Lees meer

Begeleidingstraject kansengroepen voor sportfederaties

Hoe werkt zo een coachingstraject en wie kan deelnemen?   

Na een intakegesprek zoekt Demos de juiste coach met praktijkervaring op basis van de leervraag van de sportfederatie. Daarna organiseren ze drie à vijf coachingsmomenten in een periode van zes maanden. 

Een coachingstraject kan gelinkt zijn aan het voorbereiden van een initiatief rond kansengroepen, ofwel bij het goed uitvoeren ervan. Het project hoeft niet per se gesubsidieerd te worden vanuit Sport Vlaanderen om gebruik te kunnen maken van dit coachingstraject. 

Zowel unisportfederaties, multisportfederaties, organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding (OSV’s) als de Vlaamse Sportfederatie kunnen deelnemen aan een begeleidingstraject. 


­­­Naar de hoofdstukken

 2. Een recordjaar voor trainers

4. Onderzoek & innovatie

5. Ambitieus naar de Spelen