1. Infrastructuur trekt een spurtje

We investeren in de Vlaamse sportinfrastructuur

9 miljoen euro voor renovatie van 18 atletiekpistes

Na een projectoproep in het voorjaar van 2023 voor de vernieuwing van Vlaamse atletiekpistes kwamen 18 pistes in aanmerking voor ondersteuning van hun renovatie. Het gaat om een investering van in totaal 15 miljoen euro, met 60 procent (of 9 miljoen euro) financiering van Vlaanderen. 


Altijd wanneer topsportevenementen, zoals de Olympische Spelen, plaatsvinden, worden sportliefhebbers van jong tot oud warmgemaakt voor atletiek. Om dat enthousiasme levend te houden, hebben we uiteraard voldoende kwaliteitsvolle sportinfrastructuur nodig. Daarom investeert Vlaanderen zowel in de recreatieve sport als in de topsport.  


Cijfers van Sport Vlaanderen tonen aan dat een heel aantal van de Vlaamse looppistes verouderd is. Liefst 93 procent is ouder dan 21 jaar. Deze pistes worden bovendien veelvuldig gebruikt, door een of zelfs meerdere sportclubs. Daarom heeft Vlaanderen besloten om specifiek voor de looppistes een extra inspanning te doen, met een projectoproep waarmee clubs, federaties, provincies of lokale besturen konden instappen in een groepsaankoop. Via deze groepsaankoop kunnen ze onder meer de toplaag renoveren, het aantal banen uitbreiden of beschadigingen herstellen. Geïnspireerde sportliefhebbers zullen zich namelijk sneller en duurzamer aansluiten bij een atletiekclub met een goede looppiste.

Energiezuinige zwembadrenovaties

In Vlaanderen en Brussel hebben we een grote nood aan zwembaden. Het hoge energieverbruik ligt mee aan de basis van het tekort. Soms zijn zwembaden door te hoge energiekosten genoodzaakt de deuren tijdelijk of permanent te sluiten. Om verdere sluitingen te vermijden en de energie-uitdagingen aan te pakken, zijn energiebesparende investeringen noodzakelijk. Voor de bouw van nieuwe zwembaden bestond al langer Vlaamse steun, nu komt die er ook voor energiebesparende ingrepen. Het gaat om een Vlaamse investering van 18 miljoen euro, fors meer dan de voorziene 10 miljoen euro voor dit initiatief. Met 18 miljoen euro kon Vlaanderen voor 28 zwembaden telkens 60 procent van de investeringskosten betalen, wat betekent dat in totaal voor 30 miljoen geïnvesteerd wordt in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, nieuwe ramen of de installatie van zonneboilers.  


Eigenaars en exploitanten van zwembaden die infrastructureel energiebesparende maatregelen nemen, kwamen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor deze subsidie, die deels vanuit het beleidsdomein Sport, deels vanuit het Vlaams Klimaatfonds komt. Met deze investeringen kunnen zwembaden immers fors besparen op hun energiefactuur. 


In Vlaanderen is de behoefte aan zwemwater en zwembaden groot: kinderen leren er zwemmen, sportievelingen trekken er hun baantjes en ouderen en personen met een handicap kunnen er comfortabel sporten.