1. Infrastructuur trekt een spurtje
Herentals verwarmt met drinkwater
Sport Vlaanderen zal vana
f de winter van 2024 zijn sporthal en kleedkamers in Herentals verwarmen met warmte uit het drinkwater dat naast de deur door waterbedrijf Pidpa wordt geproduceerd. De oude gasverwarming van de sporthal maakte plaats voor moderne en groene warmtepompen. Vlaanderen investeerde hier 3 miljoen, maar helpt zo straks wel besparen op de energiefactuur én onze ecologische voetafdruk verkleinen. De centra van Sport Vlaanderen worden stap voor stap onafhankelijker van fossiele brandstoffen.Lees meer
Herentals verwarmt met drinkwater
Sport Vlaanderen stimuleert de verduurzaming van sportinfrastructuur, buitensportdomeinen en sportevenementen – en wil zelf ook het goede voorbeeld geven in zijn eigen centra. Warmtepompen zijn het meest duurzame alternatief voor gas, maar omdat er vlak bij de sporthal een waterwinningsgebied ligt, was het niet wenselijk om warmte uit de grond te halen. Er was wel een opportuniteit om warmte te halen uit drinkwater. Sport Vlaanderen sloeg daarvoor de handen in elkaar met het waterbedrijf Pidpa.
In het nabijgelegen waterproductiecentrum van Pidpa wordt grondwater gezuiverd tot drinkwater, gemiddeld zo’n 16.000 m³ per dag. Na zuivering komt het drinkwater terecht in grote ondergrondse kelders van waaruit het verpompt wordt naar de watertorens en de klanten. Twee van deze kelders (elk 1000 m³) doen dienst als warmtebron. Het water heeft daar immers een constante temperatuur van 12 tot 14 graden. Deze warmtebron kan via een warmtepomp worden omgezet tot bruikbare warmte of koude.
De elektriciteit voor de warmtepompen komt grotendeels van de zonnepanelen die Sport Vlaanderen ook installeerde in Herentals. Vlaanderen investeert 3 miljoen euro in deze nieuwe energie-installatie, waarvan 1 miljoen komt van het Vlaams Energiebedrijf (VEB).
Groepsaankopen voor sportinfrastructuur
Plan je een aankoop van sportinfrastructuur die past binnen thema's als energie, klimaat of sportieve publieke ruimte? Bekijk dan zeker eerst de beschikbare groepsaankopen. Op deze manier zetten we samen de Vlaamse Sportspurt verder, een inhaalbeweging op het vlak van kwalitatieve sportinfrastructuur.
Routestructuren
Skeelernetwerk Midwest
We ontwikkelden samen met de regio Midwest het grootste skeelernetwerk van Europa. De routes zijn volledig bewegwijzerd en doorkruisen maar liefst 16 gemeenten. In totaal zijn er 37 lokale lussen van alles samen meer dan 450 kilometer.
Lees meer
Skeelernetwerk Midwest
Het Skeelernetwerk Midwest kwam tot stand dankzij een krachtige samenwerking tussen Midwest, Sport Vlaanderen, de 16 Midwestbesturen en de lokale club iSkate. Sport Vlaanderen stond in voor de financiering van het uniform bewegwijzeringsmateriaal en Midwest en de lokale besturen werkten in samenwerking met de lokale club iSkate het netwerk met de routes uit.
Modernere MTB-routes:het eerste MTB symposium
In juni 2023 vond in Sport Vlaanderen Genk een eerste mountainbikesymposium plaats. Centraal op de agenda stond de vraag hoe we moderne mountainbikeroutes kunnen inrichten met een maximale beleving maar met zo weinig mogelijk sociale conflicten en een minimale ecologische impact.
Lees meer
Modernere MTB-routes: het eerste MTB symposium
Mountainbikeroutes vormen een belangrijk onderdeel van recreatie en toerisme, maar ze kunnen ook een grote rol spelen bij natuurbeleving en natuurbescherming. Een aantrekkelijke route zorgt ervoor dat mountainbikers niet of nauwelijks van de route afwijken, waardoor eromheen rustige gebieden ontstaan. Idealiter wordt de route daar gepland waar er zo weinig mogelijk negatieve impact is op aanwezige fauna en flora en de andere gebruikers van de route.
Tijdens het eerste mountainbikesymposium wisselden we de in de voorbije decennia in Europa opgedane kennis uit.
Hoffelijkheid gespot
Elke dag (her)ontdekken Vlamingen het plezier van sporten en bewegen in de natuur. Dat zorgt ervoor dat wandelaars, lopers, fietsers en ruiters elkaar op heel wat locaties tegenkomen, elk op een eigen tempo en met andere sportnoden en -wensen. Op drukke momenten kan dat weleens tot spanningen leiden. Daarom lanceerden we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de sportfederaties Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Wielrijdersbond, de Vlaamse Atletiekliga, Wandelsport Vlaanderen, Paardensport Vlaanderen en de Landelijke Rijvereniging een oproep: Wees hoffelijk en gun elkaar het plezier van bewegen in de natuur.
Lees meer
Hoffelijkheid gespot
Hoe spotten we hoffelijkheid?
> Geef elkaar voldoende ruimte
> Waarschuw elkaar als je nadert en pas je snelheid aan
> Blijf op het pad dat voor jou bestemd is
> ja, elkaar groeten is ook toegestaan 😉
Nieuwe Multimovepaden in Herselt en Maldegem
Met Multimove helpen we kinderen tussen 3 en 8 jaar met de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden. Een goede motorische ontwikkeling zorgt ervoor dat kinderen ook op latere leeftijd actief blijven. De rode draad doorheen alle Multimove-initiatieven zijn de 12 motorische basisvaardigheden: dribbelen, glijden, heffen en dragen, klimmen, roteren, slaan, springen en landen, trappen, trekken en duwen, vangen en werpen, wandelen en lopen, en zwaaien. Een van deze initiatieven zijn de Multimovepaden, verspreid over Vlaanderen.
MM pad Herselt
Multimovepad in Herselt
Het nieuwe Multimovepad De Zwarte Specht Herselt is
2,7 km lang en zorgt door natuurlijke hindernissen en
houten constructiesvoor een ideale mix van bewegen,
ravotten en natuurbeleving.
Onderweg staan een tiental uitdagende en natuurlijke speeltoestellen waar de kinderen de 12 motorische basisvaardigheden al spelend kunnen oefenen. Zo is er een grote speelheuvel, een oerwoudslinger, zandwip, klankspel, evenwichtsparcours, klim-en klauterparcours, wiebelbrug, vlonderpad en nog veel meer te ontdekken. Het pad slingert over onverharde wegen, die toegankelijk zijn voor rolwagens en kinderbuggy’s. Het eerste en laatste deel gaan over een stukje van de GR5-wandelroute. Het tussenstuk loopt door het bosgebied en speelbos van Provinciaal Groendomein Hertberg.
Startplaats: Voetbalterrein Blauberg (Averbodesteensweg 2, 2230 Herselt)
Multimovepad Maldegem
Het Multimovepad Sint-Annapark in Maldegem is een bewegwijzerd pad van twee kilometer lang dat slingert over verharde en onverharde wegen doorheen het mooie en aantrekkelijke Sint-Annapark in hartje Maldegem.
Onderweg kunnen de kinderen de 12 motorische basisvaardigheden oefenen op 19 houten constructies en natuurlijke speelelementen. Het pad is ook toegankelijk voor rolwagens en kinderbuggy’s.
Start- en eindplaats:
Sint-Annapark aan het Sint-Annazwembad (Gidsenlaan 1, 9990 Maldegem)