4. Onderzoek & innovatie

Onderzoeksplatform Sport

Het Onderzoeksplatform Sport is het wetenschappelijke onderzoeksprogramma van de Vlaamse overheid in het beleidsdomein Sport. Het platform is een samenwerking tussen de KU Leuven, UGent en VUB, en verricht wetenschappelijk onderzoek in drie onderzoekslijnen. Elke onderzoek gebeurt onder leiding van één of meerdere promotoren, aangevuld met betrokkenen uit de andere universiteiten. Een wetenschappelijk medewerker voert het onderzoek uit onder leiding van de promotor. 

Op donderdag 22 juni 2023 organiseerde het Onderzoeksplatform Sport in samenwerking met Sport Vlaanderen een laatste afsluitende studiedag. Na vijf jaar beleidsrelevant onderzoek presenteerden de onderzoekers hun belangrijkste resultaten en toonden ze aan op welke manier hun resultaten inzetbaar zijn voor de sportsector in Vlaanderen. Tijdens de namiddag organiseerden we samen met het Onderzoeksplatform Sport en de Vlaamse Sportfederatie een sessie om sportfederaties te informeren over en te inspireren om aan de slag te gaan met een kwalitatief jeugdsportaanbod. 

Lees meer

Onderzoek prijsstrategie

Via een bevraging, die onder andere gedeeld werd op de Sporza-website, brachten we de perceptie van sporters over het lidgeld bij hun sportclub(s) in kaart. We peilden naar zowel de mogelijke formules van betaling (bv. jaarlijks lidgeld tegenover betalen per sportsessie), als naar de tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van het sportaanbod.


Met de resultaten willen we de Vlaamse sportclubs inzichten bieden over hoe ze hun sportaanbod, de prijs ervan en de communicatie erover kunnen optimaliseren, en dus aantrekkelijker kunnen maken voor potentiële leden. 378 sporters namen deel aan deze bevraging (66% mannen, 34% vrouwen). Fietsen (27,9%), lopen (27,9%) en voetbal (19,2%) zijn hun favoriete sporten. 


55,0% van de sporters vindt het aanbod van de sportclub voldoende. Sporters zijn in de eerste plaats tevreden over de prijs-kwaliteitsverhouding van het sportaanbod van hun sportclub. Ze geven een waardering van 7,4/10. Bij de sportclub van hun kinderen (die ook in een sportclub zitten) ligt die waardering net iets lager; 6,9/10. De belangrijkste materiële of financiële return van een sportclub is het gebruik van de specifieke faciliteiten, de trainers, de begeleiding en de verzekering van de sporter die bij het lidmaatschap horen. 


Sporters in Vlaanderen beoefenen gemiddeld 3,4 verschillende sporten en maken daarbij gebruik van verschillende formules. 85,0% van de sporters (en 95,9% van de kinderen) betalen lidgeld of voor een abonnement voor een heel jaar voor hun primaire sport, maar slechts 39,4% doet dat ook voor andere sporten die hij of zij regelmatig beoefent. Die tweede sport beoefenen ze vaker gratis of op een goedkopere manier (31,0%) zoals ongebonden (lopen, fietsen of wandelen) of via een gedeeld abonnement. Andere formules, zoals een betalende formule per sessie (pay-per-use) (17,3%) en beurtenkaarten (14,7%), zijn een stuk populairder bij de tweede sport dan bij de eerste sport. 


Deze resultaten moedigen sportclubs aan om een extra aanbod te creëren, bijvoorbeeld op maat van mensen die op zoek zijn naar een manier om hun tweede of derde sport te beoefenen. Met zo’n aanvullend aanbod kunnen sportclubs een belangrijke extra bron aan inkomsten aanboren. 

Lees meer